Birincisi her şey imtihandır, bunu unutmayın.
İkincisi, olaylara bakış açınızı değiştirmeye çalışın. Mesela hep güzel görmeye, güzel yorumlamaya gayret edin. Göreceksiniz dünyanız farklı bir boyuta girecektir.
Üçüncüsü her gün fetih suresi, inşirah suresi okuyun, Ya Fettah çekin, Rabbişrahli sadri duasını da dilinize alıştırın. Bir de Efendimiz tarafından bir sahabiye öğretilen üzüntüye, fakirliğe, tembelliğe karşı okunması tavsiye edilen duayı sabah ve akşam namazlarından sonra okuyun.. İnşaallah sadrınız, sineniz, kısmetiniz ve işleriniz açılacaktır.
HADİS
Bir gün Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem, mescide girdiğinde Ebu Ümame isminde Ensar’dan bir sahabinin mahzun bir şekilde oturduğunu gördü ve sordu:
“Namaz vakti değil, neden bu saatte buradasın”
Ebu Ümame, “Ya Resulallah, içimde bir sıkıntı var ve borçluyum” dedi.
Bunun üzerine Allah Resulü “Sana, üzüntünü giderecek, borcunu ödemene vesile olacak bir dua öğreteyim mi?” buyurdu. Evet diyen Ebu Ümame’ye sabah akşam okuması için şu duayı talim etti:
اَلَّلهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنَ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنَ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ
Manası: Allah’ım, üzüntüden kederden, acizlikten tembellikten, korkaklıktan cimrilikten, borç altında kalıp ezilmekten ve insanların beni ezmesinden sana sığınırım. (Ebu Davud, İstiaze)
Dördüncüsü, iyiliklerden şüphe etmeyin ve geri durmayın. İyilik iyiliktir ve kayda geçmektedir. İnşâallah ötede birer mükafât olarak önünüze çıkacaktır.
Beşincisi, dost meclislerinden ayrı kalmayın. O meclisler, sohbetler, müzakereler mutlaka sizi rahatlatacak ve üzerinize huzur yağacaktır.
Altıncısı, netice itibariyle her şeyin yine bir imtihandan ibaret olduğunu unutmayın.
“Men âmene bil kaderi, emine minel kederi / Kadere iman eden, kederden emin olur.”