Dinimizde, (Bir şeyin helal olması için delil aranmaz, haram olması için delil aranır) kaidesi vardır. Necis olduğuna bir delil bulunmazsa, temiz kabul edilir. (Usul-i Pezdevi)
Bir üründe haram olduğuna dair kanıt yoksa otomatik olarak şüpheli sayılmaz. Haram olduğu kanıtlanamadığı surece helal kabul edilir. İçerikleri üstünde yazıyor gizli değil. İçerik net. websitede de içeriklerin üstünde kullanılan malzemeleri yazdığını belirtmişler.
Haram olduğu kanıtlanmadıysa yenilebilir fıkha göre.
Oreo’nun içindekiler:
Buğday unu (gluten içerir), şeker,bitkisel yağ (palm), yağı azaltılmış kakao tozu (%3,5), nişasta glukoz-fruktoz şurubu, kabartıcılar (sodyum karbonat, amonyum hidrojen karbonat), tuz, emülgatör (soya lesitini), aroma verici. Süt içerebilir.
Burada yazanlar arasında haram ya da şüpheli bir madde yok. Haram olduğuna dair hiçbir delil gösterilmiyorsa, haram diyemeyiz.
Helal sertifikası olmayan Ürünler haramdır algısı katiyen yanlıştır.
Ürünün helal sertifikaya sahip olmaması onun tüketimini haram kılmaz. Sertifikaya başvurup başvurmamak her şirketin kendi inisiyatifinde bulunmaktadır.
Tükettiğimiz birçok Ürünün helal sertifikası yoktur fakat içeriği açısından şüpheli bir şey içermediğinde ona haramdır muamelesinde bulunmak kabul edilebilir bir durum değildir. Haramlığına delalet eden bir durum söz konusu olmadığı sürece o ürünü helal kabul ederiz.
Lütfen sosyal medya üzerinden prim yapmak için paylaşılan bu tür yalan yanlış hiçbir kaynağa dayanmayan ve çarpıtılarak yazılan haberlere itibar edip çevrenize yaymayın. Yanlış bilgi yaymak da bir vebaldir arkadaşlar.
Sosyal medya kullanımında daha hassas olmakta fayda var diye düşünüyorum.
Şirketlere nasıl sorulmalı?
Bir şirkete, “Ürününüzün helal sertifikası var mı?” yerine, şüpheli gördüğünüz içeriğin mesela sadece, “emülgatör / lesitin / jelatin” yazar sen de sorarsın söz konusu içerik bitki mi hayvani mi menşeli diye…