Allah’ın güzel adlarından (Esmâu’l Hüsna) birisi, kelime olarak latif, ince hoş, saydam, güzel, yumuşak, gizli, derin, lütufkâr gibi anlamları dile getirir.
Allah’ın lâtif ismi; insanın fark edemeyeceği şekilde, maddî-manevî yapısı üzerinde bir kısım hediye ve bağışlarda bulunması demektir. Size sürprizlerle teveccühü demektir. Mesela akşam okusanız sabah kalkacaksınız kapınızın önünde sürpriz bir şey göreceksiniz. Bir şeye bakacaksınız sürpriz bir şeyle karışılacaksınız.. Lâtif ismi buna bakıyor. En ince işlerin bütün inceliklerini bilen; kullarına iyilikler ulaştıran Allah, size bir kısım mal / imkân bahşetmesi için 129 kere lâtif ismini çekerseniz, size istediğinizi lütfeder.
***
Lâtîf ismi Kur’ân-ı Kerîm’in yedi yerinde geçmektedir. Her ne kadar bazı âlimler latîfte “lutuf ve ihsanda bulunma” mânasının ağır bastığını söylüyorsa da Kur’an’daki bütün kullanılışlarında “hiç kimse tarafından bilinip sezilemeyen en ince noktalara vâkıf olma” anlamının hâkim olduğu görülmektedir. Özellikle Allah’ın, insanların bütün gizli konuşmaları ile zihin ve gönüllerinde barındırdıkları düşünce ve duygulara vâkıf olduğunu ifade eder.
Kur’an’da birçok kez geçen lâtif, tüm anlamlarını çağrıştıracak biçimde kullanıldığı gibi zaman zaman belli bir anlamı öne çıkaracak biçimde de kullanılır.
Sözgelimi:
“Yaratan bilmez olur mu? O Lâtif’tir, Habir’dir” (el-Mülk, 67/14) ayetinde lâtif kelimesinin herşeyi bütün inceliği ile bilen anlamı öne çıkar.
“Gözler O’nu göremez, O bütün gözleri görür. O Lâtif’dir, Habir’dir” (el-En’âm, 6/103) ayetinde Lâtif, Allah’ın kesifin karşıtı anlamında duyularla algılanamayan varlık oluşunu belirtir.
“Allah kullarına Lâtif’tir. Dilediğini rızıklandırır” (eş-Şura, 42/19) ayetinde ise Allah’ın kullarına insanın düşünemeyeceği kadar lütuflarda bulunduğunu, son derece lütufkâr olduğunu ifade eder.
“(Lokman oğluna): Yavrum, (yaptığın iyilik veya kötülük) hardal tanesi ağırlığınca olsa, bir kayanın içinde, göklerde veya yerde bulunsa, Allah mutlaka onu getirir. Çünkü o latîftir, habîrdir.” (Lokman, 31/16) ayetinde yaratıcı vasfı taşıyan bir varlığın bilmemesinin söz konusu edilemeyeceğini ifade eder.
“Sözünüzü ister gizleyin ister onu açığa vurun (fark etmez). Çünkü O, göğüslerin özünü bilir. O, yarattığını bilmez mi? O, latîftir, habîrdir.” (Mülk, 67/13-14).
“Oturun da evlerinizde okunan Allah’ın ayetlerini ve hikmeti anın. Şüphe yok ki, Allah latifdir, herşeyden haberdardır.” (Ahzab-34)
“Allah’ın gökten indirdiği su ile yerin yemyeşil olduğunu görmez misin? Doğrusu Allah Latif’dir, haberdardır.” (Hacc-63)
Lâtif Esması Duası:
Ya Rab! Sen Lâtifsin. Her halimizi bilir ve her şeyimizi görürsün. Hiçbir halimiz ve işimiz, hatta düşünce ve duygularımız dahi senden gizlenemez. Sen bizlerde gördüğün kusurları affet. Lâtif isminin tecellisiyle bizlerde gördüğün kusurları, yine Lâtif isminin tecellisiyle yok et ve günahlarımızı silmekle bizlere lütfet. Bizler, Senin Lâtif isminin tecellisine çok muhtaç olan aciz, fakir, asi ve günahkâr kullarız. Biz kullarına hem dünyada hem de ahirette lütfunla tecelli et.
Öyle Lâtîfsin ki, kullarına sevilmez yollardan ihsanda bulunursun.
Öyle Lâtîfsin ki,
umulmadık bir anda karşımıza çıkar yardımın.
Karıncanın yuvasında,
örümceğin ağında,
arının peteğinde aşikârdır ince sanatın.
Çiçekler Senin lütfunla açar.
Senin lütfunla meyveye durur ağaçlar.
Lütuflarındaki inceliği seçmeyi lütfet bize!
Huzuruna vardığımızda ummadığımız
müjdelerle sevindir ruhumuzu!
Âmin…
Yavrusunu kucağına alıp emziren bir annenin kolları bebeği sardığı gibi, latîf şefkati de aynı şekilde yavrusunu her yönden kuşatır. Bu, Allah’ın hem o anneye, hem de yavrusuna büyük bir lütfudur.
Letafet denilince, aklımıza hemen yumuşaklık gelir. Bir insan, başkalarına karşı ne kadar yumuşak davranır ve ne kadar lütufkâr olursa Latîf isminin feyzinden o kadar fazla nasip almış demektir.
Sizler de atâ ender atâ yani lütuf içinde lütuf; bağış içinde bağış yaşamak için 129 kere Ya Lâtif çekmeyi ihmal etmeyin.
Lâtîf Esması
Lâtîf : لاتيف
El-Lâtîf : اللطيف
Ya Lâtîf : يا لاتيف
Lâtîf – اللَّطِيفُ (Lutfeden- Lütufkâr) : Yüce Allah tüm faydalı, hoş güzellikleri kullarına hayır ve iyiliklerle ihsan eder.
Arzu ettiğiniz dileklerinizin gerçekleşmesi için bu esma-i zikir ‘Ya Lâtif’ diye günde 129 defa çekilir.
Günlük 5 vakit namazın hemen akabinde bu esma-i zikri ‘Ya-Lâtif’ diye 129 defa okursa, ne gibi müşkül, sıkıntılı, zor bir durumun içerisinde olan kimseler tez zamanda kurtuluşa erer.